av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
till Statsrådet Jennie Nilsson (S)
Havs- och vattenmyndigheten, som arbetar med frågor för regeringen med bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna, har på regeringens uppdrag tagit fram förslag till fiskeregleringar i alla svenska skyddade marina områden. Ett av förslagen är ett förbud riktat mot fritidsfisket. Myndighetens förslag innebär att allt fiske i de havsområden som tillhör de nordvästligt belägna skånska kommunerna förbjuds. Det innebär att totalförbjuda allt garnfiske utanför Bjäre- och Kullahalvöarna, runt Ven och Lundåkrabukten i Skåne.
Det småskaliga kustnära husbehovsfisket som myndigheten vill förbjuda utgör en viktig del av den svenska kulturhistorien. Levande landsbygd och kust påverkas därmed negativt.
Det är sedan tidigare förbjudet att fiska i större delen av naturreservatet skånska Kattegatt. Kulla- och Bjärehalvöarna förlorade 45 procent av sina fiskevatten när reservatet infördes. Myndigheten lyfter fram olika bevarandevärden i sitt förslag såsom förekomsten av tumlare, knubbsäl och gråsäl. Men enligt den så kallade rödlistan som publicerades förra året betraktas både tumlare och knubbsälar som livskraftiga i Västerhavet, och gråsälen likaså.
I en tidigare fråga om fisket i nordvästra Skåne till statsrådet Jennie Nilsson har jag fått följande svar: ”Regeringen har sammantaget vidtagit flera åtgärder som syftar till att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar att på lång och kort sikt kunna fortsätta bedriva och utveckla sin verksamhet i syfte att bidra med positiva effekter för kustsamhällena.”
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:
Kommer statsrådet att verka för att beslut beaktar att säkra husbehovsfiske i marina skyddsområden för att på så sätt bidra till att värna kulturhistoria, landsbygd, miljö och kust?