Interpellation 2020/21:546 Förändringar i omställningsstödet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringens beslut om att förlänga det så kallade omställningsstödet till företagen med ikraftträdande den 25 februari skapar med det nya kriteriet en problematik för företag som arbetar på basis av säsonger.

Beräkningar i underlagen är nu annorlunda jämfört med tidigare stödperioder, och det är företagens fasta kostnader som ligger till grund för att man sedan drar av för täckningsbidrag som företagen fått från sin försäljning under stödperioden.

Regeringen skriver på sin hemsida att beräkningarna beror på EU:s regler för den här typen av stöd. Vidare skriver regeringen att modellen bedöms vara mer förmånlig för de flesta företag jämfört med vad som gällt tidigare.

Detta gäller dock inte alla företag. De som befinner sig inom branschen besöksnäring ramlar mellan stolarna i detta nya förslag. Med tanke på att ett antal länder i Europa också har en besöksnäring där det under högsäsonger kommer in goda intäkter under normala år, så att företagen kan slå ut pengarna på de säsonger då det i stort sett inte finns några intäkter, så framstår det som märkligt att inte sådana företags förutsättningar finns med i omställningsstödet. Branschen går på knäna i vårt land, och det blir de som nu också hamnar vid sidan av med omställningsstödet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att ta initiativ i linje med att dessa företag fortsatt ska kunna komma ifråga för stöd och inte hamna mellan stolarna?