Interpellation 2020/21:535 Återinförande av amorteringskraven

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Den 14 april 2020 gav Finansinspektion bolåneföretagen möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett tillfälligt undantag från amorteringskrav. Undantagsmöjligheten avsågs gälla vid en mycket kraftig nedgång i svensk ekonomi. Dessvärre planerar Finansinspektionen att återinföra de fulla kreditrestriktionerna när undantaget upphör den 31 augusti i år.

De dubbla amorteringskraven, som i kombination med ett bolånetak avser att motverka överskuldsättning hos bostadsköpare, har kritiserats hårt för att de utestänger förstagångsköpare från bostadsmarknaden. Nu när undantaget aviserats att upphöra återkommer kritiken. Många ekonomer menar att Finansinspektionen borde permanenta undantaget. Regeringen har återigen kritiserats hårt för att den försvarat, och genom Åsa Lindhagen fortfarande försvarar, kreditrestriktionerna.

Kritiken från meriterade ekonomer som förre vice riksbankschefen Lars E.O. Svensson är hård. ”Finansinspektionen har inte heller kunnat påvisa någon samhällsnytta med amorteringskraven. Samtidigt gynnar amorteringskraven bostadsköpare med hög inkomst, hög förmögenhet eller rika föräldrar och missgynnar de bostadsköpare, särskilt unga, som saknar hög inkomst, egen förmögenhet eller rika föräldrar”, enligt Svensson (ekonomistas.se den 1 februari 2021). Jag kan bara hålla med. En närmast enig byggbransch gör också det och anser att det hämmar bostadsmarknaden när färre har råd att efterfråga nya bostäder. De höga trösklarna till det ägda boendet tvingar många att ställa sig i långa köer till det fåtal hyresrätter som finns, trots att de hellre skulle vilja äga sin bostad. Trähusfabrikanter och andra producenter av serietillverkade hus menar att de skulle kunna öka sin beläggning om kreditrestriktionerna förändrades så att tillträdet för förstagångsköpare underlättas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

På vilka grunder skulle statsrådet vara villig att agera vad gäller ett eventuellt återinförande av amorteringskravet per den 31 augusti 2021?