Interpellation 2020/21:534 Handeln med hästar

av Sofia Westergren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Konsumentköplagen är nu under beredning för uppdatering. Under många år har det motionerats om att lagen inte fungerar för handel med hästar. Konsumentköplagen är till för att stärka konsumentens roll mot näringsidkaren. Hästar och djur är mer att betrakta som begagnade varor utan varudeklaration och omöjliga att utlova hållbarhet och prestation på. Dessutom föreligger risker när hästar byter miljö och ryttare. I dagsläget används konsumentköplagen som en tre år lång ångervecka. Letar man efter röntgenförändringar så finner man ofta sådana. Köpare brukar efter ett, två eller tre veterinärbesök finna något som ger skäl för hävning. Eftersom säljaren inte har rätt att träffa sin häst under den tid som hästen finns i köparens försorg så saknar säljaren möjlighet att bilda sig en egen uppfattning.

Jurister, advokater och veterinärer är samstämmiga – hästarna tas inte hand om under rättsprocessen. Att det står i lagen att hästen ska lämnas tillbaka i ”väsentligt oförändrat skick” saknar innebörd i verkligheten. Oftast slutar tvisterna med förlikning, och då skrivs det på att alla mellanhavanden är klara. I detta skede har säljaren inte fått träffa sin häst. Efter det att dokumentet för förlikning är påskrivet får säljaren se hästen som då ofta har hudåkommor, förväxta hovar, underhull, avsaknad av muskler, påverkad mentalitet och så vidare.

Personer på länsstyrelsen kan inte minnas något fall då djurskyddet skulle trätt in för hästar under rättsprocessen. Några månader med obehandlade skador blir kroniska skador, hästar som behöver längre rehabiliteringstid går sin död till mötes. I kombination med fullvärdesförsäkringen skapas ekonomisk kompensation. Veterinärer mår dåligt av att se hästägare som åker runt med sina hästar tills de hittar någon som skriver den slutgiltiga attesten om hästens obrukbarhet. Ryttare som inte lyckas prestera med hästen vill hellre få rätt och se hästen död än att någon annan ska lyckas bättre.

Det här sammantaget gör att privatpersoner inte har tillgång till hela hästmarknaden. Det finns många näringsidkare som inte säljer till privatpersoner på grund av konsumentköplagen. Lagen utestänger privatpersoner från hästaffärer. Köplagen är inte optimal men betydligt bättre än konsumentköplagen. Jag kan alltså inte avsäga mig konsumentköplagen som privatperson för att få tillgång till hästaffär.

Engagemanget för frågan är enormt i Hästsverige, med upprop på Facebook. Lägg därtill alla motioner och utskottsinitiativ. I svaret på en skriftlig fråga den 26 februari 2019 anförde minister Johansson att Sverige ”varit framgångsrika i förhandlingarna och fått gehör för att medlemsstaterna får undanta köp av levande djur”.

Att i detta skede inte göra det riktigt och rädda djur från konsumentköplagen när det går kommer att slå tillbaka på oss beslutsfattare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern ta några initiativ för att undanta hästhandel från konsumentköplagen så att all handel med häst i stället går under köplagen?