Interpellation 2020/21:532 Förseningen av digitaliserade nationella prov

av Kristina Axén Olin (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolverket har nu meddelat att införandet av digitala nationella prov är uppskjutet. Redan i maj 2016 beslutade riksdagen om att de nationella proven skulle digitaliseras. År 2017 kom propositionen, som sedan kompletterades med att så stor del som möjligt av proven ska automaträttas. År 2018 upphandlade Skolverket en australiensisk leverantör av tjänsten.

Det pågår nu en försöksverksamhet och riksdagens beslut som innebar att digitala nationella prov hösten 2022 helt skulle ersätta nuvarande pappersprov. Under 2020 meddelade Skolverket att tidsplanen inte skulle vara genomförbar förrän 2023.

Den 1 mars 2021 meddelade Skolverket att proven försenas ytterligare, främst på grund av GDPR och Schrems II-domen. Detta är olyckligt, eftersom en digitalisering av proven med central rättning både skulle minska lärares administration och minska risken för betygsinflation.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att omgående hitta en lösning som möjliggör ett införande av digitala nationella prov?