Interpellation 2020/21:528 Afghanistans konsulat

av Ida Drougge (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Afghanistans ambassad har hyrt en liten underdimensionerad före detta banklokal på Lidingö för sin konsulära hantering i Norden. Konsulatet brister vad gäller väntrum, toaletter, kösystem och möjlighet att boka tid. Som en följd av detta ringlar köerna ofta långa utanför konsulatet. Det uppstår bråk och handgemäng, och det bajsas och kissas i parker och närliggande hus. Människor tvingas bryta sig in varhelst de kan för att finna skydd när de inte hinner fram till luckan innan stängning och har åkt långväga, kanske för sina sista pengar.

Kommunstyrelsens ordförande på Lidingö har under en lång tid och i nära samarbete med polisen arbetat för ökad trygghet. Närvaron av väktare och parkeringsvakter har utökats. Information utbyts löpande mellan polis, räddningstjänst och bevakningsföretag. Men det räcker inte, utan problemen kvarstår.

Det har även hållits möten mellan Afghanistans ambassadör och Lidingö stad. Ambassaden meddelade då att de känner väl till situationen men att de behöver hjälp med att hitta nya lämpligare lokaler. Både Lidingö stad och Afghanistans ambassad har vänt sig till Utrikesdepartementet (UD) och bett om hjälp med situationen.

I ett svar på en skriftlig fråga om denna situation har Ann Linde anfört bland annat följande:

”Det är ambassadens ansvar att se till att den konsulära avdelningens verksamhet bedrivs i ändamålsenliga lokaler och på ett sådant sätt att ordningsstörningar inte uppkommer. I den mån ordningsstörningar utgör lagbrott är det en fråga för Polismyndigheten och andra rättsvårdande myndigheter att utreda och lagföra.”

Även om ambassaden har detta ansvar har även UD ett ansvar och enligt Wienkonventionen även en skyldighet att hjälpa utländska beskickningar med att hitta nödvändiga lokaler.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är därför:

 

Avser ministern att agera för att komma till rätta med problemen med Afghanistans konsulat på Lidingö​?