Interpellation 2020/21:523 Milt väder som försämrar vägarnas skick

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sveriges Radio rapporterar från Värmland att på grund av mer regn och mildare väder uppstår sättningar och slitage på landets mindre vägar i en snabbare takt än förväntat. Detta torde innebära att Trafikverkets planering för behovet av vägunderhåll inte är i fas med det verkliga behovet. Inte minst den stora mängden tung trafik på det mindre vägnätet innebär ytterligare belastning, inte bara på vägarna utan även på intilliggande byggnader.

Trafikverket har prognostiserat att det kommer att krävas 245 miljarder kronor till underhåll av vägnätet under den kommande tolvårsperioden. Dessutom prognostiserar man att den tunga trafiken på vägarna kommer att öka med 50 procent mellan 2017 och 2040. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. Bedömer ministern och regeringen att Trafikverkets kostnadskalkyler kommer att hålla, eller kommer regeringen att anslå ytterligare mer pengar för att säkerställa att vägar, bostäder och fordon inte tar skada av ett bristfälligt underhåll?
  2. Avser ministern och regeringen att uppgradera de mindre vägar som inte är byggda för tung trafik för att säkerställa att näringslivets framtida transporter inte behöver drabbas av sänkta hastigheter eller onödiga trafikolyckor?