Interpellation 2020/21:522 Bullerregler som hindrar byggande

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Enligt Boverket råder det bostadsbrist i 212 av landets 290 kommuner. Orsakerna till det och lösningarna kan variera över landet, men alla torde vara överens om att ett ökat byggande och ett bättre utnyttjande av beståndet genom ombyggnader och omvandling av lokaler till bostäder behövs. Vad värre är uppger 462 000 av landets hushåll enligt Boverket att de är trångbodda. Ingen regering har ännu lyckats uppnå byggmålen. Stora utmaningar återstår för att få en bostadsmarknad i balans och åstadkomma ett utbud av bostäder för de mest utsatta. 

När behov uppstår behöver vi ställa om sättet att använda mark. Snabbare och kostnadseffektivt byggande kan åstadkommas med ett enklare och mindre svårtolkat regelverk om buller. I många tätorter inventeras i dag möjligheterna att förvandla industriområden till attraktiva boplatser, som man exempelvis gör i Frihamnen i Göteborg. 

Bullerriktvärden har förändrats med tiden, och det är tack vare Centerpartiet och en riksdagsmajoritet i dag möjligt att bygga små lägenheter under 35 kvadratmeter med bullernivåer från trafik som uppgår till 65 dBA och för bostäder över den storleken upp till 60 dBA. I båda fallen gäller det riktvärden som är uppmätta vid fasad och inte inomhus och vad som kallas ekvivalent ljudnivå. Utöver det ska, om bullerriktvärdena ovan överskrids, minst hälften av bostadens rum vändas mot den skyddade sidan, där bullerriktvärdena inte får överskrida 55 dBA ekvivalent ljudnivå, uppmätt vid fasad. 

Förändringarna genomfördes trots protester i riksdagen från regeringspartierna, men de ifrågasätts inte i dag. Tvärtom har de säkert i någon mån bidragit till att fler bostäder kunnat byggas attraktivt och nära kollektivtrafik. Och när regeringen presenterade förslaget sa Peter Eriksson att ”det här underlättar för kommuner som vill bygga bostäder i trafikintensiva lägen”. 

Kravet på tyst sida fördyrar och försvårar byggandet. Det leder till att byggföretag och hustillverkare inte kan tillämpa industriella koncept i samma utsträckning som annars. För kommuner innebär det att planarbetet försvåras och att andra faktorer, såsom solljus, trygghet och tillgänglighet, måste kompromissas bort för att tyst sida ska åstadkommas. 

Centerpartiet är också kritiskt till att bullerriktvärden ännu uppmäts vid fasad, när det är det faktiska bullret inomhus som får anses ohälsosamt och störande. Byggmetoderna utvecklas, och även om ett fönster ska kunna öppnas vid vädring måste luftväxlingen i en modern bostad kunna hanteras av ventilationsanläggningen om den är byggd enligt gällande regelverk.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

  1. Håller statsrådet med sin företrädare om att förändrade regler underlättar för kommuner som vill bygga i trafiknära lägen?
  2. Vad vill statsrådet i så fall göra för att på ett bättre sätt ta till vara möjligheterna att förändra lokaler till bostäder samt omvandla industrimark till mark för bostäder i områden som i dag är utsatta för höga bullerriktvärden?