Interpellation 2020/21:519 Ungas möjlighet till en egenägd bostad

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Mellan den 4 oktober och den 29 november genomförde Boinstitutet en onlineundersökning via Ungdomsbarometern i vilken 2 989 unga mellan 15 och 24 år svarade på frågor om sitt framtida boende.

På frågan om hur de vill bo när de etablerat sig på arbetsmarknaden svarar de flesta villa (40 procent) följt av bostadsrätt (31 procent). Hyresrätten kommer på tredje plats (17 procent). Nästan ingen vill bo i andra hand (1 procent) eller dela lägenhet med en kompis (1 procent). På frågan om vilket boende som är mest realistiskt svarar de flesta hyresrätt (29 procent) följt av bostadsrätt (27 procent) och villa (19 procent). Bara 5 procent tror att de kommer att bo i andra hand och 2 procent i kollektivboende.

Samtidigt uppger fler än hälften av alla som svarade att det känns omöjligt att få ett förstahandskontrakt. Var sjätte vill bo i hyresrätt, som upplevs vara enklare och smidigare eftersom den går fortare att flytta till/från och byta i jämförelse med ett ägt boende. Många uppger att de vill bo centralt/i stan, där bostadsrätterna anses dyra, och att en liten hyresrätt passar deras ekonomi och hushållsstorlek bättre.

Hyresrätten är samtidigt den boendeform som de flesta bedömer som mest realistisk. Den vanligaste förklaringen är att de inte har råd med insats eller har möjlighet att ta lån för att köpa en bostad.

Givet det faktum att de flesta unga vill bo i villa är det naturligtvis viktigt att regeringen och riksdagen för en politik som gör det möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

  1. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta som gör det möjligt för unga att flytta till en egenägd bostad?
  2. Vilka är de enskilt viktigaste åtgärderna som statsrådet ser som angelägna att vidta på kort sikt under 2021 för att fler ska kunna flytta till en egenägd bostad?
  3. Med tanke på att bostadsbristen för många unga som vill bo i eget boende i storstäderna är akut, vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta under 2021 så att fler unga kan flytta hemifrån eller till jobb i våra storstäder?