Interpellation 2020/21:514 Obehöriga lärare

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Liberalerna var med och genomförde dagens krav på lärarlegitimation. Trots vissa svårigheter i samband med genomförandet var det viktigt att nationellt slå fast vad som ska krävas för att få en fast anställning och bemyndigande att sätta betyg i skolan. Eftersom elevernas tillgång till utbildade behöriga lärare är centralt för undervisningens kvalitet och måluppfyllelse är det allvarligt att andelen obehöriga som undervisar på skolorna återigen ökar. Vi ser också att det finns omfattande skillnader beroende på var man råkar bo eller i vilken skola man går. 

Till detta har vi uppmärksammat problemet med att det finns tusentals lärare som lämnat yrket och i dag gör något annat. Vi har också lyft upp problemet med sökande behöriga som inte får anställning, en fråga som Dagens Nyheter valde att följa upp nyligen. I samband med detta presenterade Liberalerna ett antal förslag med målet att öka andelen utbildade behöriga och ämnesbehöriga lärare i skolan. Bland annat anser vi att Skolinspektionen ska få större och tydligare befogenheter att ingripa mot skolor med en mycket låg andel behöriga som undervisar i skolan.

Signalen och budskapet från statens sida måste vara glasklar, både i skollagen, i förordningar och i vad vi förmedlar till skolhuvudmännen – men inte minst till de som utbildar sig till lärare. Därför är dagens ordning inte tillfredsställande.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

  1. Kommer regeringen att införa en möjlighet för Skolinspektionen att ingripa mot skolor med en låg andel behöriga lärare?
  2. Kommer regeringen att ändra i skollagen så att dagens undantagsbestämmelse skärps?
  3. Hur ser regeringen på Liberalernas förslag att införa krav på huvudman som anställer obehörig personal att inom ramen för anställningen fortbilda personen ifråga?