Interpellation 2020/21:50 Nya mål för förenklingspolitiken

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Jag ställde nyligen en skriftlig fråga till näringsministern angående de förenklingspolitiska målen. I den beskrev jag hur jag, andra oppositionspolitiker, näringslivsorganisationer och andra intressenter blev förvånade när regeringen presenterade sin budgetproposition. Detta eftersom vi förväntade oss att finna de nya målen för förenklingspolitiken under utgiftsområde 24 Näringsliv.

Dessa återfanns dock inte, utan i stället förklarade regeringen att man avser att återkomma i närtid med beslut om nya mål för förenklingspolitiken samt att de nuvarande målen kommer att vara styrande för regeringens arbete på området till dess att nya mål beslutats. På frågan om när och på vilket sätt ministern ämnar återkomma till riksdagen för beslut om nya mål för förenklingspolitiken svarade ministern endast att arbetet pågår på Regeringskansliet.

Jag tvivlar naturligtvis inte på att arbetet pågår men kan samtidigt inte undgå att reflektera över att det råder viss tidspress givet att de nu rådande målen löper ut vid årsskiftet. Tidspressen förvärras av att det inte återfinns något om nya mål för förenklingspolitiken i propositionslistan. Varför regeringen valt att avvika från praxis genom att inte presentera de nya målen i budgetpropositionen framstår också som oklart. Har man inte lyckats komma överens med januaripartierna? Eller än värre, försöker man avvika från praxis för att finta oppositionen? Det vet vi inte, och ministerns svar på min skriftliga fråga gjorde oss dessvärre inte klokare.

Givet att regeringen tycks ha som ambition att undanhålla information på temat från oppositionen finner jag det nödvändigt att interpellera i frågan. Med det sagt har jag förståelse för att näringsministern inte kan redogöra i detalj för arbetet.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag rikta följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

  1. Vilka initiativ har ministern tagit för att få de nya målen för förenklingspolitiken på plats?
  2. Ämnar ministern ta initiativ för förändrade mål jämfört med dagens?