Interpellation 2020/21:5 Skyddet av doktor Mukwege

av Désirée Pethrus (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I slutet av augusti varnade FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet för att läkaren Denis Mukweges, tillika mottagare av Nobels fredspris 2018, liv kan vara fara. Detta efter att Mukwege och hans familj hade tagit emot flera dödshot via telefon och i sociala medier. Denis Mukwege arbetar som chefskirurg och gynekolog på det numera världsberömda Panzisjukhuset i Bukavu i östra DR Kongo. Doktor Denis Mukwege har bedrivit verksamheten vid det världsberömda Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo sedan slutet av 90-talet. Sjukhuset har specialiserat sig på att operera och ta hand om kvinnor som varit utsatta för svåra sexuella övergrepp. Över 50 000 överlevande från sexuellt våld har vårdats på Panzisjukhuset.

Doktor Mukwege har varit öppen med att kritisera våldet mot kvinnor och andra brott mot de mänskliga rättigheterna i DR Kongo. Men hoten mot honom är också till stor del kopplade till hans ambition att uppmärksamma FN:s kartläggning om kränkningarna av mänskliga rättigheter i landet åren 1998–2003. 

FN-rapporten som släpptes 2010 innehåller konkreta rekommendationer som ännu inte har implementerats. Bland dessa, och som doktor Denis Mukwege har uppmanat till, är etableringen av en internationell tribunal för att utreda vad som hände då men även för att adressera den pågående straffriheten i landet och fortsatta kränkningar av mänskliga rättigheter.

Doktor Mukwege utsattes 2012 för ett mordförsök utanför sin bostad. En vakt miste livet. Han har de senaste åren skyddats av FN-truppen Monusco som har ett mandat att skydda befolkningen i ett område med många konflikter mellan olika milisgrupper. I samband med coronautbrottet avbröts Monuscos uppdrag, vilket är något som självklart lett till att hoten mot doktor Mukwege måste tas på största allvar. FN har uttalat att DR Kongos ledning måste ge honom skydd, men då doktor Mukwege även har uttalat kritik mot landets ledning är det inte alldeles självklart att det kan ske utan att en noggrann kontroll görs av vilka som ska utöva uppdraget och att de får utbildning i sitt uppdrag. Monusco kan här eventuellt bidra med sådan utbildning.

Vi har ännu inte fått några signaler på att DR Kongos ledning har för avsikt att skydda doktor Mukwege. Tills vidare måste därför Monusco fortsätta sitt uppdrag. De finns kvar i landet och borde kunna sköta uppdraget tills annan lösning finns på plats.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Kommer ministern och regeringen att via FN verka för att skyddet för doktor Mukwege återupptas?
  2. Kommer ministern och regeringen att via FN verka för att rekommendationerna från 2010 års kartläggning aktualiseras?