Interpellation 2020/21:499 Skyddad skog

av Magnus Oscarsson (KD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Miljöpartiet har nyligen valt ett nytt språkrör, och i ett flertal intervjuer framkommer vilken politik språkrören ämnar driva. Skogsfrågor har bland annat tagits upp. Språkrören berättar i Dagens Nyheter den 7 februari att man har för avsikt att dubblera mängden skyddad skog. Partiet avser att driva det förslag som Skogsutredningen nyligen lagt fram om att skydda 100 mil fjällnära skog till en kostnad av 14 miljarder kronor. Utöver detta vill språkrören även skydda ytterligare stora arealer. Språkröret och tillika miljöminister Per Bolund säger själv att målsättningen är att under en tioårsperiod inrätta ytterligare tio nationalparker.

Språkröret Per Bolund säger också i DN den 7 februari att ”som markägare kan man inte ha rätt att göra vad man vill med den mark man förvaltar”. Detta som en förevändning för att ställa krav på markägare och ta konflikt om äganderätten.

Det här väcker frågor för den som värnar äganderätten. När enskilda jord- och skogsbrukare känner osäkerhet om sin bestämmande- och brukanderätt så tar handlingskraft och effektivitet i företagandet skada. När äganderätten ifrågasätts törs ägaren inte investera i sitt ägande, vilket påverkar såväl landsbygdens näringsliv som den framtida bioekonomin negativt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Tänker ministern verka för att regeringen lämnar förslag om att inskränka skogsägares rådighet över sin mark?
  2. Tänker ministern verka för att ett förslag lämnas om att inrätta tio nya nationalparker?
  3. Vad menar ministern med sitt uttalande om att skydda dubbelt så mycket skog som i dag?