Interpellation 2020/21:495 Arbetet med att skydda skog

av Alexandra Anstrell (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I Jämtland har det genomförts en inventering av så kallade kalkbarrskogar, och man har funnit att i dessa kalkrika skogar finns en rik och intressant flora med många skyddsvärda marksvampar och kärlväxter. Ett stort antal potentiellt intressanta områden identifierades utifrån geologiskt kartmaterial och tolkning av flygfoton (IR-färg) samt en del fältbesök sommar och höst under åren 2018 och 2019.

Totalt besöktes cirka 10 761 hektar fördelat på 1 750 inventeringsområden. Det som nu händer med denna inventering är att länsstyrelsen och Skogsstyrelsen väljer ut något tiotal toppobjekt och inleder dialog med berörda markägare om formellt skydd. Det kan ske genom exempelvis naturreservat eller naturvårdsavtal. Ett första möte har skett med skogsägare i Jämtland, och frågorna är många.

Inventeringen har skett utan kontakter med berörda markägare. Med tanke på de miljonbelopp som lagts på inventering hade ett visst belopp kunnat läggas till att skicka ut information till berörda markägare innan fältinventeringar genomfördes. Kanske hade det med bättre information under hela genomförandefasen av detta projekt väckt mindre arga röster. Det finns frågor om vad som egentligen gäller; är det bara information om vad som sker, eller är faktiskt dessa inventerande områden snart, eller redan nu, belagda med avverkningsrestriktioner? Det borde bli tydligt hur stor andel av de objekt som är identifierade som bedöms komma att påverkas av avverkningsrestriktioner. Avslutningsvis finns det frågor kring ersättning. Äganderätten är befäst i jordabalken. Skogsägare vill veta hur möjligheterna till ersättning ser ut och när man som skogsägare kan förvänta sig att se en eventuell ersättning. Ett av förslagen i Skogsutredningens betänkande (SOU 2020:73) är att regeringen ska tillsätta en nationell samordnare som ska skapa dialog i stället för strid mellan skogens intressenter.

Med anledning av detta önskar jag ställa följande frågor till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Är det ministerns avsikt att arbetet med att skydda skog ska gå till på det sätt som beskrivs för Jämtland?
  2. Om större delen av skogen i Åre, Krokoms och Strömsunds kommuner blir skyddad, hur avser ministern att ersätta kommunerna för bristande skatteintäkter från dem som tidigare arbetat med skogen i de kommunerna?
  3. När tror ministern att skogsägarna med kalkbarrika skogar kan vänta sig mer kommunikation och information från regeringens förlängda arm länsstyrelsen?
  4. Har ministern för avsikt, och i så fall när, att tillsätta en nationell samordnare som får i uppdrag att bidra till en bättre, mer konstruktiv och resultatinriktad dialog mellan skogens intressenter?