Interpellation 2020/21:49 Bromma flygplats

av Lorena Delgado Varas (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Vi har nu deltagit i två möten efter att nyheten om Swedavias konsekvensanalysrapport om förtida avveckling av Bromma Stockholm Airport. Det första mötet var den 24 september med trafikutskottet, när Swedavia presenterade rapporten, och det andra var den 29 september i näringsutskottet, när näringsministern besökte utskottet.

Swedavia är mycket tydliga med att de vill avveckla Bromma flygplats så fort som möjligt, dels eftersom de inte anser att det är affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats och dels för att de vill ge tydliga besked till personalen. I rapporten skriver de:

”Trots stora osäkerheter och mot bakgrund av ovanstående är Swedavias samlade bedömning att det under rådande marknadsförutsättningar inte är affärsmässigt motiverat att fortsätta driva Bromma vidare samt att konsekvenserna av ett politiskt beslut om en förtida nedläggning är hanterbara och sammantaget medför fördelar för Swedavia.”

Med coronapandemin har flygandet i Sverige rasat med drygt 80 procent, och Bromma är en av de värst drabbade flygplatserna. Före pandemin reste drygt 2 miljoner från Bromma. Från Arlanda reser 26 miljoner personer årligen. Efter pandemin är Swedavia övertygade om att resandet till Bromma inte kommer återgå till vad det varit tidigare, utan snarare kommer kanske hälften av antalet resenärer som fanns innan coronapandemin bröt ut att återvända.

Swedavias slutsats är därför att framtida Brommaresenärer utan problem kan flyttas över till Arlanda. Det behövs därför ingen utbyggnad av Arlanda för denna omlokalisering, även om Swedavia på sikt önskar satsningar på Arlanda.

Efter att ha granskat årsredovisningarna sedan 2011 kan jag konstatera att Bromma flygplats har blivit en mindre betydande del av Swedavias totala passagerarantal. Det har konsekvent minskat från 6,9 till 5,9 procent. Dessutom är det tydligt att den stora delen passagerare är affärsresande. Det segmentet av passagerare kommer sannolikt att fortsätta att minska kraftigt tack vare de förändringar som skett genom digitalisering av möten. Vem kommer i framtiden att flyga till ett Stockholmsmöte?

Nu har Swedavia varit tydliga med att de förväntar sig ett skyndsamt uppdrag från regeringen om att få avveckla Bromma flygplats i förtid (det nuvarande avtalet med Stockholms stad löper till 2038). De underströk också att de ensidigt kan häva sitt åtagande i arrendeavtalet med Stockholms stad. 

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Anser ministern att det är affärsmässigt att driva en verksamhet som år efter år minskar sin andel i marknaden och som dessutom nu behöver stort statligt stöd för att överleva?
  2. Hur står sig detta beslut i relation till bolagsordningen och har ministern för avsikt att vidta några förändringar vad gäller Swedavias verksamhet?