Interpellation 2020/21:489 Europeiska miniminivåer

av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

När migrationskrisen 2015 tvingade regeringen att anpassa sig till verkligheten och stänga gränserna för att skydda vårt land påbörjades berättelsen om de svenska så kallade miniminivåerna. Gång på gång under åren har regeringen talat om att Sverige ligger på Europas miniminivåer, eller miniminivåerna enligt EU-rätten, eller någon annan liknande formulering.

Avsikten verkar ha varit att övertyga allmänheten om att Sverige verkligen utnyttjat EU-rättens alla möjligheter att höja kraven och minska möjligheten att invandra. Detta upprepades senast när regeringen remitterade sin promemoria med förslag till kompletteringar av Migrationskommitténs förslag.

I själva verket kan även en snabb titt i EU-rätten, exempelvis familjeåterföreningsdirektivet, återvändandedirektivet, mottagandedirektivet eller asylprocedurdirektivet, visa på tydliga diskrepanser i förhållande till svensk lagstiftning: Vi är ständigt mer generösa och har lägre krav, och släpper därför in fler.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att Sverige har befunnit sig på europeiska miniminivåer sedan krisen, och vidtar ministern annars några åtgärder för att förändra detta?