Interpellation 2020/21:485 Vaccinationsmotstånd bland vårdpersonal

av Hans Rothenberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinationsprogrammet i Sverige är nu igångsatt. Det finns anledning att vara kritisk mot tempot i leveransflödet, vilket riskerar att försena kampanjen. Dessutom kvarstår vaccinationsmotståndet som ett av de allvarligare hindren för att uppnå önskat resultat.

Det finns människor som med berått mod och mot bättre vetande vill sabotera genom att sprida misstro mot vaccination som fenomen, vilket riskerar att leda till ytterligare många förspillda liv. Att aktivt propagera mot vaccination inverkar negativt på hela det globala samhället. Även bland vårdpersonal med direkt patientkontakt, och där det inte föreligger specifikt medicinska hinder, finns det personer som vägrar att vaccinera sig. Oro för biverkningar är en anledning, men det finns även andra orsaker till vaccinationsmotstånd vilka inte alltid baseras på vetenskaplighet utan på annan övertygelse. Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin pekar på att vaccinmotståndet är stort på vissa arbetsplatser och att det finns flera orsaker till att en del medlemmar inte vill vaccinera sig. Dels handlar det om att många redan varit sjuka i covid-19, dels om att det sprids negativ information om coronavaccinet, bland annat i sociala medier.

Att som vårdpersonal vägra egen vaccination av andra skäl än egna relevanta hälsoskäl, är kontraproduktivt för att motverka de negativa effekterna av covid-19.

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att hantera den situation som uppstår när vårdpersonal vägrar vaccinering för egen del?