Interpellation 2020/21:483 Handeln mellan Sverige och Storbritannien

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Precis på upploppet av förhandlingarna mellan EU och Storbritannien nåddes en överenskommelse om hur handeln parterna emellan ska regleras framöver. Även om avtalet är välkommet och till stora delar bra innebär det dock en ny situation i den inbördes relationen såväl för britterna som för Sverige. Ytterligare förhandlingar mellan EU och UK är initierade för att underlätta tillståndshanteringen avseende transporter och logistik samt för att börja godkänna brittiska yrkeskvalifikationer i EU.

Handeln mellan Sverige och Storbritannien minskade dramatiskt under 2020, till stor del under inverkan av coronapandemin. En bromskloss för att återhämta handelstappet är brexiteffekter vilka drar ned den brittiska tillväxten med omkring 1 procentenhet i början av 2021. Centralbanken Bank of England räknar med att det dröjer till början av 2022 innan man har lyft upp den brittiska ekonomin till samma storlek som innan pandemin. Många ekonomer räknar dock med att detta kommer att ta flera år till. Därför är det angeläget från båda ländernas sida att agera handlingskraftigt för att påskynda återhämtningen. Det planeras att i närtid arrangera ett gemensamt så kallat Business Forum länderna emellan, vilket är gott men inte nog.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka ytterligare insatser avser statsrådet och regeringen att göra för att raskt återupprätta handelsutbytet mellan Sverige och Storbritannien?