Interpellation 2020/21:481 Åtgärder för att uppfylla klimatmålen

av Jessica Rosencrantz (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

På nyårsafton stängde Ringhals 1. Vi var redan då många som varnade för att detta beslut skulle leda till elbrist, men regeringen blundade för verkligheten.

Detta har resulterat i att Sverige tvingats importera smutsig el från utländska kolkraftverk. Svenska kraftnät beslutade dessutom att starta upp det oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Det kördes till och från, om än på låg effekt, under en period.

Sverige har alltså börjat elda med olja för att klara elförsörjningen. Det är högst anmärkningsvärt och går stick i stäv med vår gemensamma ambition om att nå klimatmålen.

Ska Sverige klara klimatmålen krävs en ökad elektrifiering av samhället. Transporter och industrier måste gå från fossila till rena drivmedel. Då behövs mer el, och ren sådan. Experter pekar på att Sveriges elanvändning måste öka med 50 till 60 procent till år 2045.

Regeringens energipolitik går inte ihop och i förlängningen äventyrar det svensk industris gröna omställning.

Jag vill därför fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ämnar ministern verka för att säkerställa den gröna omställningen och att vi uppfyller vår gemensamma ambition att nå klimatmålen med tanke på den senaste tidens utveckling?