Interpellation 2020/21:480 Svår halka på landets vägar

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 6 februari startades en grupp på Facebook under namnet Vägen är vår arbetsplats. Gruppen kom till på grund av det allt sämre underhållet av våra vintervägar. Yrkesförarna utför viktiga transporter på våra vägar och ser till att industrier, sjukhus, apotek, livsmedelsbutiker, för att nämna några, får sina transporter utförda.

Gruppen skapades när en erkänt duktig och omdömesgill förare omkom i en halkolycka. Att underhållet av vintervägarna kraftigt försämrats de senaste 10–15 åren har varit ett ständigt samtalsämne bland landets yrkesförare. I ett radioinslag från P4 Gävleborg beskriver en yrkesförare situationen på E4 som en ”krigszon”. Ett flertal förare har också dokumenterat de isbelagda vägbanorna genom att filma när de åker kana på skorna.

Det är inte rimligt att förare riskerar sina liv när de för vårt samhälle utför viktiga transporter. Det är inte heller rimligt att stora transportleder som Europavägar, riksvägar och större länsvägar är blockerade i flera timmar på grund av bristfälligt underhåll. Statsrådet säger gång på gång att man ska stoppa transporterna när väglaget är dåligt, men hur ska då leveranser till industrierna fungera? Lika viktigt är leveranser av mediciner och medicinsk utrustning, livsmedel och kläder. Dessutom riskerar räddningstjänst, ambulans och polis att fördröjas i sina viktiga tjänsteutövningar.

Statsrådet säger också att det inte finns några budgethinder för Trafikverket. Den fråga man då ställer sig är naturligtvis: Varför ser det då ut som det gör på våra vägar? Viktigt i sammanhanget är att kritiken inte riktas mot dem som utför halkbekämpningen på vägarna, utan kritiken ska riktas mot upphandlingssystem och styrning av insatserna.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa en godtagbar standard gällande underhållet av vintervägar?