Interpellation 2020/21:472 Antigentester för covid-19

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige bestämde sig tidigt under pågående coronapandemi för en strategi om att skydda de äldre. Detta då det finns en kraftig och mycket tydlig överrepresentation av äldre bland avlidna i covid-19, vilket leder till den självklara slutsatsen att fler liv kan räddas om gruppen skyddas. Tragiskt nog konstaterade Coronakommissionen i sitt första delbetänkande att denna strategi hade misslyckats. Då hade totalt fler än 7 000 människor avlidit i covid-19. Den siffran har nu passerat 12 400, och av de avlidna är nio av tio 70 år eller äldre. Sveriges mycket höga dödstal och oförmåga att skydda de äldre kan inte betecknas som något annat än ett enormt misslyckade. Ett misslyckade som regeringen bär ett stort ansvar för.

Sedan pandemin slog till mot Sverige har Moderaterna drivit på för ökad testning och smittspårning. Det är nämligen helt avgörande för minskad smittspridning. Med en mer ambitiös testningsstrategi hade fler smittade identifierats och fler smittkedjor kunnat brytas.

Det stora flertalet av äldre som dött med covid-19 har antingen bott på ett särskilt boende för äldre, säbo, eller haft hemtjänst. En viktig del för att skydda de äldre är därför att säkerställa att omsorgspersonal har förutsättningar att skydda de äldre. Konkret handlar detta särskilt om tillgång till skyddsutrustning och att personalen har rätt kompentens och arbetar efter goda hygienrutiner. Testning är också ett helt avgörande verktyg för att hålla smitta utanför äldreomsorgen och för att snabbt kunna begränsa smittspridning när smitta konstaterats. Många kommuner har valt att använda sig av snabbtester för att screena personal och därigenom upptäcka fall där personal är smittade utan att uppvisa symtom. Dessa kallas antigentester och kan exempelvis tas innan aktuell person påbörjar ett arbetspass.

Erfarenheterna från de kommuner som redan använder sig av antigentester i stor utsträckning är goda. Mölndal rapporterar exempelvis hur de upptäckt många fler positiva fall med snabbtesterna än vad man annars hade gjort. Kommunen har tack vare snabbtester kunnat upptäcka smittade personer som varit asymtomatiska. Sannolikhet har dessa upptäckter räddat liv.

Detta är med andra ord en fantastisk möjlighet att på ett enkelt sätt hålla riskgrupper undan virusexponering. 

Tragiskt nog har vi inte sett vårt sista dödsfall till följd av covid-19. Just nu befinner vi oss i en andra våg av pandemin som verkar slå än hårdare mot gruppen äldre. I detta läge behöver regeringen och socialministern göra mer för att skydda de äldre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Ser ministern ett behov av utökat antal antigentester i Sverige?
  2. Kommer ministern att ta initiativ för att fler antigentester utförs, exempelvis genom att rekommendera användning av antigentester för att screena omsorgspersonal?
  3. Vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta för att skydda gruppen äldre i allmänhet och i synnerhet äldre på särskilt boende eller äldre med hemtjänst?