Interpellation 2020/21:464 Stängning av restauranger

av Lotta Olsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Med stöd av den nya pandemilagstiftningen har regeringen gått ut med strikta regler om stängning och alkoholförsäljning på restaurang. Dock har man inte använt sig av pandemilagen för att stänga restaurangerna tidigare i kommunerna utan hänvisat till alkohollagstiftningen. Detta blir förvirrande då den är en vanlig lag och inte en undantagslag som pandemilagstiftningen, där regeringen har möjlighet att göra stora inskränkningar för att i efterhand få beslut i riksdagen. Kommunerna tolkar denna nya lagstiftning olika, och stora skillnader finns vad avser verksamheternas olika möjlighet att hålla restauranger öppna.

Kommunerna har en ambitiös intention att följa lagstiftningen, och då de kanske inte alltid har de juridiska resurserna att tolka lagen väljer de det säkra före det osäkra och ger lagen en alltför snäv tolkning, vilket drabbar företagen och i det här fallet restaurangerna på ett i praktiken olämpligt sätt.

Jag har tidigare ställt en skriftlig fråga till socialministern om hur man ska se på tillämpningen av lagstiftningen för stängning klockan 20.30 på restauranger, eftersom alkoholförsäljningen måste upphöra klockan 20.00, detta för att öka tydligheten för kommunerna hur man ska tolka lagen.

De får heller inte heller stöd i hur det ska tolkas från länsstyrelsen som högre kontrollerande instans, vilket bidrar till en ängslighet som i förlängningen drabbar enbart de restauranger som har alkoholtillstånd.

Alkoholförsäljningen och tidpunkterna för den är centralt. Ingen får servera alkohol efter klockan 20.00. Många kommuner har tolkat det som att man då måste stänga restaurangen klockan 20.30, vilket gör att en del av kunderna knappt hinner äta dessert eller dricka kaffe efter middagen.

Ministerns svar på tidigare skriftlig fråga löd:

”Folkhälsomyndigheten utövar, med vissa begränsningar, tillsyn över efter­levnaden av alkohollagen och anslutande föreskrifter. Länsstyrelsen har tillsyn inom länet och ska också biträda kommunerna med råd i deras verksamhet. Tolkningen av lag sker ytterst av domstolarna. Detta gäller även under den pågående coronapandemin. Till stöd för kommuner och läns­styrelser samt serveringsställen har Folkhälsomyndig­heten tagit fram dels en tillsynsvägledning, dels allmänna råd riktat till kommunerna. De allmänna råden behandlar bl.a. frågor om hur lång tid det bör förflyta efter att serve­rings­­­stället utrymts innan man möjligen öppnar på nytt för servering av mat, lättdrycker och folköl. Det är viktigt att detta stöd används i praktiken för att det inte ska uppstå en ojämlik tillämpning på olika håll i landet. De kom­munala tillsynsmyndigheterna är dock självständiga myndigheter som fattar egna beslut i de enskilda fallen utifrån tillämplig lagstiftning.

Min uppfattning är, mot bakgrund av ovan, att det redan i dag finns vägledning som ger i stöd i hur lagens bestämmelser bör tillämpas.”

Detta innebär att stängningen inte har lagstöd av pandemilagstiftningen utan helt av alkohollagstiftningen. Det är oroväckande att det över huvud taget ska råda oklarheter för landets krögare om vilka regler och restriktioner de än bundna att förhålla sig till och hur.

Mina frågor till socialminister Lena Hallengren lyder:

 

  1. Varför säkrar inte ministern att man använder pandemilagstiftningen i någon mån, med tanke på att Folkhälsomyndigheten inte tydligt har angett just restauranger som källa till de utbrott av smitta man sett på olika platser i landet.?
  2. Avser ministern att vidta några åtgärder för att förtydliga för landets bar- och restaurangägare vilken lagstiftning som reglerar restriktionerna för dem och säkra att specifika riktlinjer och information förtydligas och tillämpas för hela landets barer och restaurangen?