Interpellation 2020/21:463 Framtiden för svenskt skogsbruk

av Jessica Rosencrantz (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Miljö- och klimatminister Per Bolund och nyvalda språkröret Märta Stenevi meddelade nyligen i Dagens Nyheter, den 6 februari, att de vill skydda dubbelt så mycket skog som vi gör i dag och att antalet nationalparker ska öka från 30 till 40 stycken.

Samtidigt utlovades även att efter mandatperiodens slut ska nyckelbiotopsinventeringen åter komma på plats, något som har gjort det svårt för många markägare att få sålt det timmer de producerar. Miljö -och klimatministern nämner också i artikeln att markägare kommer att kompenseras för sina förluster. 

Den svenska skogen bidrar med mycket till vårt land. Den bidrar inte bara med en enorm välfärd utan den är samtidigt en viktig nyckel för att ställa om samhället och få ned utsläppen. Några exempel är att bygga mer i trä, producera biobränslen och ersätta andra fossila produkter. 

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Anser ministern att det ligger någon konflikt mellan att ta brukbar skog ur drift och att nå våra klimatmål?
  2. När kommer det markutbytesprogram som enligt januariöverenskommelsen ska komma till stånd under mandatperioden, och hur är det förenligt med vad ministern utlovar i artikeln?
  3. Vilken nivå för ersättning avser ministern när han säger att markägare ska kompenseras; avser han då full kompensation enligt det gällande marknadspriset?