Interpellation 2020/21:449 Ökad matproduktion och lantbrukarnas villkor

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Miljö- och jordbruksutskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp har nyligen lag fram rapporten Lantbrukets sårbarhet – en uppföljning

I rapporten kommer man fram till att riskerna för sårbarhet är många. Främst bristen på drivmedel, men även att många lantbrukare är beroende av EU-stöd och andra stöd, att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens och att det finns få stora livsmedelsanläggningar.

Många djurhållare har lagt ned sin verksamhet då situationen blivit ohållbar på grund av vargangrepp. På många platser runt om i Sverige där vargen tagit tamboskap, avelsdjur och husdjur har detta medfört att djurägarna många gånger inte orkar eller kan driva sin verksamhet vidare.

Att gårdar tvingas lägga ned sin verksamhet är inte bara orättvist mot ägarna och problematiskt för företagandet på landsbygden i stort, utan också ett steg bakåt för svensk livsmedelsförsörjning och tillgången till lokala råvaror.

I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är vi betydligt fler svenskar, men producerar inte mer mat. Självförsörjningsgraden har sjunkit till 50 procent. Med en högre självförsörjning blir landet mer robust, till exempel för att kunna hantera olika typer av kriser eller handelshinder.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

  1. Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige ska klara målet i livsmedelsstrategin om att öka matproduktionen så att vi också blir mer robusta för kris och krig?
  2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att lantbrukare inte ska lägga ned sin verksamhet på grund av angrepp från varg?
  3. Har statsrådet några planer på att komma med förslag som skulle främja nyetablering av stora livsmedelsanläggningar i syfte att minska sårbarheten för lantbruket?