Interpellation 2020/21:439 Stöd till krisande branscher

av Kjell Jansson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Pandemin har slagit hårt mot Sverige – hårdare än mot många andra länder. Att begränsa smittspridningen är nu av största vikt. Det är dock givet att de företag som tvingas och bör begränsa sin verksamhet ersätts för hur politiska beslut och viljor drabbar dem. Sverige har redan en allvarligt hög arbetslöshet, som riskerar att växa om inte politiken hanterar krispolitiken kommande månader på rätt sätt.

Många viktiga krisstöd har kommit på plats, varav en stor andel tack vare att Moderaterna pressat regeringen till rätt åtgärder och agerande. Men ändå saknas mycket, och stöden är i viss mån otillräckliga och betalas inte ut på det sätt många hade önskat. Extra hårt har pandemin slagit mot besöksnäringen och kaféer, barer och restauranger.

Mina frågor till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

  1. Kan ministern redogöra för de ekonomiska stödåtgärder som hon presenterat under året och effekterna för besöks- och restaurangnäringen, och vilka av dessa stödåtgärder hon eventuellt avser att justera?
  2. Vilka åtgärder och krisstöd tänker ministern vidta för att inte vi ska riskera ytterligare kraftigt ökad arbetslöshet och fler konkurser i exempelvis besöks- och restaurangnäringen?