Interpellation 2020/21:436 Förskolor med koppling till extremism

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nyligen uppmärksammades återigen en skolverksamhet med koppling till våldsbejakande islamistisk extremism, i detta fall en fristående förskola i Göteborg. Enligt uppgifter finns det också kopplingar till ett skolföretag som verkade fram till vintern 2019 men som fick sitt tillstånd återkallat av Skolinspektionen.

Liberalerna menar att extremister inte ska få bedriva skolverksamhet, och i synnerhet inte verksamheter som är finansierade genom det allmänna. Skolinspektionen har i dag inte samma ansvar och tillsynsansvar för förskolans verksamhet. Här har vi återkommande krävt åtgärder.

Med anledning av att det fortfarande finns inte bara grundskolor utan även förskolor som uppenbarligen brister i arbetet med grundläggande värderingar men också verkar i strid med skollagen så menar vi att det krävs nya initiativ för att stoppa detta. Barn och ungdomar ska inte behöva vistas och växa upp i miljöer där skolans pedagogiska upplägg styrs av radikala uppfattningar.

För pedagogisk omsorg finns andra regleringar, men förskolans läroplan ska vara vägledande för all pedagogisk omsorg. Även här ser vi problem som behöver hanteras och som annars riskerar att glömmas bort.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

  1. På vilket sätt kommer regeringen att agera för att hindra extremister från att bedriva förskoleverksamhet och skolverksamhet?
  2. Hur tänker regeringen skärpa Skolinspektionens uppdrag kring förskolans verksamhet?
  3. Avser regeringen att skärpa lagstiftningen så att den också omfattar verksamheten pedagogisk omsorg?