av Katja Nyberg (SD)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
Gängkriminaliteten utgör i dag ett hot både mot samhället och mot dem som har till uppgift att lagföra kriminella. Dåliga löner, dåliga arbetsvillkor och en alltmer otrygg tillvaro att jobba i har lett till att allt färre poliser arbetar i yttre tjänst. På grund av den rådande situationen med den ökande grova kriminaliteten behöver Sverige mer än någonsin fler poliser för att upprätthålla lag och ordning.
Prio ett är att det måste bli fler poliser för att få stopp på den här utvecklingen och för att bättre kunna bekämpa den här typen av kriminalitet. För att lyckas med det behöver uppvärderingen av polisyrket fortsätta, främst i form av högre löner så att fler stannar i yrket, fler lockas tillbaka och fler väljer att studera till polis. Om Polismyndigheten även skulle tillskjutas medel för att kunna anställa till exempel administratörer som avlastar poliser från deras administrativa börda skulle mycket polistid kunna frigöras och stärka brottsbekämpningen.
Sverigedemokraterna har sedan 2018 föreslagit särskilda lönesatsningar för poliser med 6 000 kronor extra i månaden. Men trots den rådande bristen på poliser har regeringen och andra partier varje år röstat nej till detta förslag.
Sverigedemokraterna föreslår även i årets budget en betald polisutbildning. Trots en ökad ambition med fler platser gapar platserna på polisutbildningen tomma. För få kvalificerade sökande anser att polisyrket är tillräckligt tilltalande, och många som skulle kunna söka har inte möjlighet att mitt i livet, med hus och familj, pausa allt och ta begränsade studielån. För att fullfölja ambitionen med fler poliser krävs både högre lön vid anställning och en möjlighet att faktiskt genomföra utbildningen.
Men polisyrket lider av mycket mer än en historiskt dålig löneutveckling. Inte minst när det kommer till polisers trygghet. Polisförbundet har gjort en undersökning som visar på att hot och våld har blivit allt vanligare de senaste två åren, att våldet är mer utstuderat och att nästan var tionde polis uppger att deras yrke varit orsak till att närstående hotats. Polisers trygghet behöver sättas minst lika högt på den politiska agendan som målet om att det ska bli fler poliser. Regeringen har nu lagt fram proposition 2019/20:186 om förstärkt medarbetarskydd för polisanställda. I den föreslås vissa förbättringar, men det är långt från tillräckligt.
Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit förenklingar för polis att bära vapen utanför tjänsten, få skyddade uppgifter och vara anonyma i utredningar och rapporter som rör organiserad kriminalitet. Regeringen och dess företrädare i riksdagen har hittills inte sett behov av sådana åtgärder för polisers trygghet. Frågan kvarstår om detta alltjämt, med tanke på den utveckling vi nu ser, är regeringens ståndpunkt.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg följande: