Interpellation 2020/21:426 Tågpersonal som hotas och utsätts för våld

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Lördagen den 6 februari publicerade Aftonbladet en artikel om hot och våld mot tågvärdar. Artikeln tog upp situationen i Kumla, där SJ hotat med att tågen kommer att stoppas om inte situationen förbättras. Det som skedde i Kumla är på intet sätt unikt, utan rapporter om hot och våld kommer från flera platser i landet. Flera kvällståg har blivit inställda på grund av hotfulla passagerare.

Det som sker påverkar givetvis de vanliga hederliga resenärerna eftersom tåg eller bussar riskerar att dras in eller försenas. Att det är fråga om ett mycket allvarligt arbetsmiljöproblem torde stå utom allt tvivel.

Att tågvärdar och bussförare utsätts för den här typen av hot och våld är fullständigt oacceptabelt. De har till uppgift att serva resenärerna och skapa en trevlig och behaglig resa för dem som väljer att resa med tåg och buss. Tågvärdarnas och bussförarnas arbetsinsatser är oerhört värdefulla, och de bör rimligen kunna förvänta sig att samhället agerar mot dem som hotar och misshandlar.

Citat ur artikeln:

”– En kollega fick ett slag och började blöda näsblod, en annan fick glasögonen sönderslagna. Många av oss som jobbar vill inte ens gå och kolla biljetter av rädsla att bli attackerad. De hotar, hånar, spottar och har en jävla attityd, säger tågvärden.” 

”– Personalen är instruerad att backa och inte gå in i konfliktsituationen. Tågvärden som Aftonbladet pratat med väljer därför ibland att inte alls gå ut och kontrollera biljetterna när det är stökigt.

Risken att bli attackerad är för stor.

– Jag går direkt in och låser in mig i hytten, säger den anonyma tågvärden.” 

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att öka tryggheten på bussar och tåg?