Interpellation 2020/21:425 Åtgärder mot undermåliga fordon

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

De senaste dagarna har frågan om tvåaxliga dragbilar återigen blossat upp. Detta sedan ett stort antal fordon stoppat framkomligheten för övrig trafik. Fordonstypen kallas i regel EU-dragare och har ofta en specifikation som lämpar sig dåligt för nordiska förhållanden. Dessutom framförs dessa fordon ofta av förare som saknar relevanta kunskaper i vinterkörning. Till detta ska läggas däck som inte klarar sträng kyla och har alltför litet mönsterdjup. Förarna har heller inte kunskapen att lasta fordonet på ett sådant sätt att de säkerställer rätt drivaxeltryck på dragbilen. Att denna mix av felaktigheter utsätter andra trafikanter för stor fara torde stå utom allt rimligt tvivel!

Många för fram kritik mot själva fordonstypen, och det kan vara relevant i vissa sammanhang. Ofta är det dock snarare en kombination av dålig däckutrustning, felaktigt placerad last, halka och en förare med bristfälliga kunskaper som skapar den livsfarliga kombinationen.

De senaste dagarnas inslag i tv visar att problemet är omfattande så snart väglaget ställer stora krav på fordon och förare. 

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att minimera riskerna för trafikstörningar och olyckor med så kallade EU-trailrar, och vari består i så fall åtgärderna?