Interpellation 2020/21:403 Organiserad brottslighet hos Arbetsförmedlingen

av Magnus Persson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I slutet av förra året meddelade Arbetsförmedlingen att personer med kopplingar till organiserad brottslighet har infiltrerat myndigheten för att kunna utnyttja välfärdssystemet. Myndigheten har inom verksamheten identifierat flera anställda som fungerat som infiltratörer. Personerna har anställts enligt ordinarie rekryteringsprocesser. De söker sig således in i myndigheten och lär sig arbetssättet och regelverken i syfte att utnyttja myndigheten.

Utifrån denna information ställde jag en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om hon avser att verka för att ta fram förslag som stramar upp anställningskraven på Arbetsförmedlingen och andra svenska myndigheter.

Svaret från civilminister Lena Micko är nej. Hon har inte för avsikt att agera i frågan. I stället meddelar Lena Micko att hon har förtroende för ledningen på Arbetsförmedlingen och deras förmåga att hantera frågan. Detta trots att problematiken uppstått under dagens myndighetsledning.

Regeringen säger sig agera både mot organiserad brottslighet och brott mot välfärdssystemet. Svaret från Lena Micko tyder på något helt annat. En av landets största myndigheter har identifierat att personer med kopplingar till kriminella nätverk lyckats bli anställda med dagens rekryteringsprocesser. Trots detta vill Lena Micko och regeringen inte vidta några åtgärder. Det ter sig orimligt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att säkerställa att personer med brottsligt uppsåt inte anställs på Arbetsförmedlingen där det redan är klarlagt att problematiken finns?