Interpellation 2020/21:396 Företagens tilltro till rättsstaten

av Hannes Hervieu (C)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

En fri ekonomi lägger grunden för Sveriges välstånd. Marknadsekonomi, med goda förutsättningar för entreprenörskap, konkurrens och privata investeringar, är en förutsättning även för offentliga investeringar i vår gemensamma ekonomi, likt välfärd och statens infrastrukturprojekt.

Det ekonomiska indexet Economic Freedom of the World Index mäter graden av marknadsekonomi i drygt 160 länder och publiceras årligen. Indexet består av fem huvudområden: statens storlek, rättssystemets kvalitet, penningpolitikens kvalitet, öppenhet mot omvärlden och regleringar. Indexet byggs av offentligt tillgänglig statistik och på expertbedömningar från bland annat Världsbankens undersökningar. År 2015 låg Sverige på 19:e plats, men i den senaste publicerade rankringen för 2018 hamnar Sverige på 46:e plats. Docenterna i nationalekonomi Niclas Berggren och Andreas Bergh, verksamma vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN, publicerade i slutet av januari en debattartikel i Svenska Dagbladet som aktualiserar problemen med att Sverige tappar på rankningen och resonerar om orsakerna.

I indexet tappar Sverige i området ”rättssystemets kvalitet”. Minskningen beror främst på två variabler: ”polisens pålitlighet” och ”hur ingångna avtal upprätthålls rättsligt”. Måttet på polisens pålitlighet bygger på World Economic Forums Global Competitiveness Report och bygger på uppfattningar bland företagare och näringsidkare världen över. Berggren och Bergh pekar på att det finns omfattande forskning kring sambandet mellan ekonomisk frihet och tillväxt där just rättsstatens kvalitet verkar spela störst roll för att främja en god ekonomisk utveckling. Tilltron till polis och rättsväsen är således inte bara avgörande för människors trygghet utan också viktigt för vår ekonomiska utveckling och vårt välstånd.

Den svenska rättsstaten är stark, men att tilltron till rättsväsendet sjunker hos landets företagare är en utveckling som är viktig att ta på allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Vilket samarbete finns mellan Näringsdepartementet och Justitiedepartementet för att öka tilltron till rättsstaten hos landets företagare?
  2. Avser regeringen att vidta ytterligare insatser för att stärka företagens tilltro till rättsstaten?
  3. Ser regeringen behov av ytterligare insatser för att stärka förutsättningarna för att Sverige ska ha en stark marknadsekonomi?