Interpellation 2020/21:388 Stöd för demokrati i Ryssland

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har länge varit känt att oppositionella i Ryssland lever farligt med hot för sitt eget liv. Det finns tyvärr åtskilliga exempel på hur personer i opposition till den regerande makten har hotats till livet och även mördats. EU och USA har infört sanktioner mot Ryssland till följd av regimens bristande respekt för oliktänkande.

Boris Nemtsov mördades på bron Bolsjoj Moskvoretskij den 27 februari 2015. Tre män har blivit dömda i domstol för mordet, men såväl bevismaterial som rättegång är hemligstämplade och bevismaterial är undanröjt. Platsen för mordet är en av de mest välbevakade platserna i Ryssland, men trots detta finns inga vittnen och inga filmer från övervakningskameror tillgängliga.

Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok i höstas med efterföljande sjukhusvård i Tyskland. Navalnyj har återvänt till Ryssland, fängslats och uttalat att han kan råka ut för ”självmord”.

I helgen genomfördes omfattande demonstrationer i Ryssland till stöd för frigivning av Navalnyj. Under och efter protesterna greps över 3 000 personer, däribland Aleksej Navalnyjs fru som dock släpptes senare.

EU har gemensamt fördömt Rysslands agerande, och under ett möte i måndags mellan EU:s utrikesministrar gällde en av punkterna konflikten i Ryssland. Utrikesministern ska besöka sin ryska kollega Lavrov och kan där framföra krav om Navalnyjs frigivning.

Tyvärr verkar det som att Rysslands politiska regim står fast vid att inte vare sig offentliggöra rättegången angående mordet på Boris Nemtsov och heller inte avser att frige Aleksej Navalnyj.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Avser ministern att vara pådrivande i EU för skärpta sanktioner till följd av gripandet av Navalnyj och behandlingen av oppositionella i Ryssland?
  2. Är ministern beredd att verka för att EU använder det nya sanktionssystemet för brott mot mänskliga rättigheter gentemot ryska MR-förbrytare?
  3. Är ministern beredd att lyfta frågan om rysk penningtvätt, i EU såväl som i bilaterala kontakter?