av Mats Green (M)
till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Smittspridningen av covid-19 är nu inne i en andra och mycket kraftig våg. Redan hårt trängda företag har hamnat i ett mycket svårt läge som väntas bli ännu värre med ytterligare långtgående restriktioner i och med den nya pandemilagen. I våras hade företag ekonomiska reserver som i dag många gånger helt saknas.
Regeringen är gång på gång för långsam med att fatta beslut och vidta åtgärder för att hantera coronakrisen. När stödåtgärder väl kommer är de otillräckliga och präglas av byråkrati och krångel. Handläggningstiderna, framför allt vad gäller korttidspermitteringarna, har för många företag blivit ett allvarligt problem.
Jag har varit i kontakt med företagare som är desperata och känner en stor frustration över detta. Åtskilliga företag vittnar om att de väntat i över ett halvår på klartecken från Tillväxtverket om fortsatt korttidspermitteringsstöd. Det finns exempel på att företag lånar i förhoppningen om att de ska få krisstöd men utan att veta säkert. En del företag börjar till och med friställa personal för att de inte längre klarar att vänta på utbetalt krisstöd. Då blir den redan höga arbetslösheten ännu högre. Om handläggningstiderna fortsätter vara alltför långa riskeras åtskilliga jobb som hade kunnat räddas.
Detta behöver åtgärdas omgående. Självklart ska medvetet fusk och kriminella handlingar bekämpas. Men den ökade byråkratin och det regelkrångel som regeringen infört leder nu till ökad arbetslöshet och en mycket svår ekonomisk situation för många företag. Byråkrati får inte förhindra att vi räddar jobb och företag. Fokus bör vara att minska regelkrångel inför utbetalning av stöd för korttidspermitteringar och i stället bör omfattande efterkontroller genomföras. Regeringen bör även göra en snabb översyn vad gäller hur andra krisstöd mer skyndsamt kan betalas ut.
Regeringens förslag till förlängning av korttidsstödet är under all kritik. Detta eftersom det träder i kraft först den 15 februari – nästan två månader efter att det offentliggjordes av regeringen – och det dröjer längre än så innan arbetsgivare kan börja ansöka om ytterligare stöd. På grund av förändringar i regelverket måste Tillväxtverket bygga om sina it-system. Myndigheten räknar därför med att öppna för ansökningar först fem till åtta veckor efter att lagen är på plats. Risken är då att företagen i värsta fall får sina första utbetalningar till midsommar.
Vad detta kommer att betyda för företagen, som behöver pengar från 1 december 2020 för att ha råd att ha kvar sin personal är inte svårt att räkna ut. Företagen tvingas troligtvis säga upp personalen i stället för att genomföra kortidspermitteringar. Alltså precis det stödet var sagt motverka från början.
Många jobb hotas nu när företagen blir allt mer trängda.
Mot den bakgrunden vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:
Vad avser ministern att göra för att krisstöden skyndsamt ska betalas ut så att företagen slipper säga upp personal?