Interpellation 2020/21:379 Länsstyrelsernas hantering av bygglovsprocesser

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

I 2019 års regleringsbrev fick länsstyrelserna i uppdrag att redovisa uppgifter om sina handläggningstider för överklagade lovärenden och förhandsbesked under 2019. Syftet var att se om handläggningstiderna följer de inriktningsmål som regeringen satt upp.

Boverket har redovisat en sammanställning kring denna redovisning. Och den oroar mig. Hela 11 av 21 länsstyrelser når inte tidsmålet för 2019, vilket innebar att 75 procent skulle avgöras inom 80 dagar och att 90 procent skulle avgöras inom 120 dagar för överklagade bygglov för bostäder (dock inte fritidshus).

För 2019 var den längsta genomsnittliga handläggningstiden 259 dagar och den kortaste 30 dagar. Den genomsnittliga handläggningstiden i riket är 104 dagar. Handläggningstider för bygglov varierar väldigt över landet, liksom hur överklaganden hanteras av länsstyrelserna.

Värmland, Västmanland, Örebro och Kronoberg klarade alla att avgöra ärendena inom 80 dagar. Östergötland ligger i botten med 35 procent av ärendena avgjorda inom 80 dagar.

Den här tiden i byggprocessen är sannolikt mycket frustrerande. Den är också dyr och – uppenbarligen – väldigt lång. I de fall ett bygglov överklagas förlängs denna tid avsevärt, och har man otur och bor i fel region kan överklagandeperioden bli extremt lång.

Handläggningstidernas längd och variationen över landet är oacceptabla. Det är av yttersta vikt att dessa handläggningstider minskar för att det ska vara mer attraktivt och mindre kostsamt att bygga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att korta handläggningstiderna och säkerställa länsstyrelsernas måluppfyllnad i denna del?