Interpellation 2020/21:376 Personer som bedöms som säkerhetsrisker

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I slutet av oktober i fjol fick sex personer utvisningsbeslut, däribland en imam i Gävle som enligt Säpo bidrog till islamistisk radikalisering och bedömdes utgöra en fara mot Sverige. I samband med utvisningsbesluten gjorde Migrationsverket bedömningen att utvisningarna inte kunde verkställas eftersom männen enligt Migrationsverket riskerade förföljelse i hemlandet. Det betyder att det finns personer ute i det öppna samhället i Gävleborg och Sverige som regeringen anser utgör en säkerhetsrisk. I samband med frisläppandet för ett år sedan påtalade Säkerhetspolisen att lagstiftningen är gammal och behöver ses över.

Det är en mycket otillfredsställande situation att det finns personer ute i det öppna samhället som enligt regeringens bedömning utgör en fara för Sverige. Regeringen och det ansvariga statsrådet har nu haft en lång tid på sig att säkerställa att det finns en lagstiftning på plats som skyddar befolkningen från personer som anses utgöra säkerhetsrisker.

I ett skriftligt svar skriver statsrådet följande om denna situation: ”Inom Regeringskansliet bereds dessutom ett förslag till en ny lag som ska ersätta lagen om särskild utlänningskontroll. I den utredning som ligger till grund för arbetet, Ett effektivare regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter (SOU 2020:16), föreslås bland annat att en utlänning ska kunna utvisas om han eller hon kan antas komma att göra sig skyldig till en gärning som är belagd med straff enligt den nya terroristbrottslag som en annan utredning förslagit. Kravet för att utvisa någon på denna grund är lägre än enligt den nuvarande lagen. Utredningen föreslår också bland annat utökade möjligheter att använda tvångsmedel för att få större kontroll över dessa personer och skärpta straff för överträdelser av beslutad anmälningsskyldighet.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Vilka tillfälliga eller andra åtgärder avser statsrådet att vidta i närtid för att personer som anses vara en säkerhetsrisk enligt Säpo inte ska kunna vistas i det öppna samhället?
  2. När kommer en lagstiftning att vara på plats som gör att personer som anses utgöra en fara för Sverige inte vistas ute i det öppna samhället?