Interpellation 2020/21:374 Andningsmasker

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Poliser, ambulanspersonal och räddningstjänster över hela landet skulle få 55 000 nya andningsmasker. Svenska Dagbladet och SVT rapporterade i december om att affären pausades just som coronaviruset kom in i Sverige och att i dag har hela upphandlingen gått i papperskorgen – och hela processen måste tas om från början.

Försvarets gamla skyddsmask 90 betecknades av både försvaret och MSB som en av världens bästa skyddsmasker. Men maskerna fick inte användas. Arbetsmiljöverket hade 2018 förbjudit kommunernas användning med hänvisning till att skyddsmask 90 saknar CE-märkning. Flera räddningstjänster bad om undantag från reglerna och fick stöd från MSB, som i ett yttrande krävde en generell dispens med hänvisning till att ”Sverige står nu inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal”.

Arbetsmiljöverket avvisade först tanken på en generell dispens men ändrade sig sedan efter ett EU-beslut som gjorde det möjligt för bland annat räddningstjänst och sjukvårdspersonal att använda skyddsmasken under pandemin – något som sedan också gjorts.

Försvarsmakten har också meddelat att man avser att starta ny tillverkning av skyddsmask 90, som därmed skulle kunna få CE-märkning.

Med anledning av detta frågade jag statsrådet Mikael Damberg tidigare i en skriftlig fråga om anledningen till att upphandlingen avbröts och om det kommer det att göras ny upphandling eller om regeringen anser att tillverkning av skyddsmasker ska ske i egen regi. Jag fick som svar att upphandlingsarbetet avbröts i januari förra året då Polismyndigheten bedömde att vissa steg i upphandlingsprocessen behövde revideras. Ett företag fick den 15 januari 2020 ett tilldelningsbeslut sedan polisen tagit emot anbud från fyra anbudsgivare där en föll bort för att de inte hade med några bilagor, en föll bort för att de inte uppfyllde samtliga kvalificeringskrav i upphandlingsunderlaget och en tredje föll bort eftersom samtliga krav på produkten inte uppfylldes, Den fjärde anbudsgivaren fick meddelandet att Polismyndigheten den 15 januari 2020 beslutat att tilldela dem kontrakt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Vad grundar statsrådet sin uppfattning på när han påstår att upphandlingen avbröts för att den behövde revideras?
  2. Anser statsrådet och regeringen att tillverkning av skyddsmasker i stället ska ske i egen regi?
  3. Hur avser statsrådet att säkerställa att processen inte drar ut på tiden och att vår beredskap på andningsmasker inte havererar?
  4. Har statsrådet planerat någon form av beredskapsanskaffning av skyddsmasker inför kommande tioårsperiod?