Interpellation 2020/21:368 Ridsport under coronapandemin

av Sofia Westergren (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vi ska alla medverka till att inte sprida smitta vidare. Nu under coronapandemin behövs åtgärder för att minska smittspridning. Åtgärderna ska vara effektiva, logiska och motiverade, konsekvenserna väl utredda och analyserade. Jag är tacksam för att barns och ungdomars aktiviteter prioriteras av regeringen. Sporterna skiljer sig mycket åt och har olika möjligheter att förhindra smitta.

Det finns risker med att öppna upp för alltför många idrottsaktiviteter just nu, men det finns skäl att i bedömningarna göra skillnad på vissa idrotter. Ridsporten är en sport där man är van att hålla distans till varandra; en sparklängds avstånd har alltid varit lämpligt av säkerhetsskäl. Ridsporten har haft möjlighet att genomföra effektiva åtgärder för att klara smittskyddet. Det är mycket som skiljer ridsporten från övriga sporter. Närkamp förekommer inte, och sporten klarar sig bra utan omklädningsrum, kafeteria och publik. Därför bör vissa utomhussporter där personkontakt inte förekommer kunna behandlas annorlunda.

Det är viktigt för ungdomarna att röra sig, och då är träning och tävling motivationshöjande och viktigt för hälsan. Vid en pressträff för några dagar sedan tog vi del av informationen att ungdomsgruppen som får träna och tävla ska ökas, så att även äldre ungdomar ska få utöva mer sport och idrott. 

Med anledning av ovanstående frågar jag kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

  1. Kommer det framöver att möjliggöras för ridsport och liknande utomhusaktiviteter för ungdomar födda tidigare än 2005?
  2. Om svaret är ja på ovanstående fråga, hur ser ministerns prognos ut för en sådan möjlighet?