Interpellation 2020/21:363 Uppföljning av elevernas kunskapsutveckling under pandemin

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolverksamheterna har nu från större delen av 2020 erfarenheter av hur pandemin påverkat skolans undervisning. Det gäller främst gymnasieskolan men också grundskolan och vuxenutbildningen. På grund av skärpta restriktioner har även förskolan påverkats i sitt uppdrag.

En fråga som Liberalerna började lyfta fram våren 2020 i utbildningsutskottet hade fokus inte bara på gymnasieskolan utan i synnerhet på kvaliteten och undervisningen i grundskolan, en fråga som vi menade hamnat i skymundan. Under vintern 2020/21 har fokus nu skiftat något till grundskolan på grund av det besked Skolverket och regeringen gett att även grundskolan kan bedriva fjärr-eller distansundervisning utifrån ett antal kriterier, exempelvis för att undvika trängsel i kollektivtrafiken eller på skolorna.

En kritisk punkt som riskerar falla mellan stolarna är skolans kärnuppdrag: kunskapsuppdraget och elevernas undervisning. Liberalerna menar att det är centralt att staten inte tappar den viktiga översikten av kunskapsutvecklingen i landet. Detta är särskilt viktigt när vissa prov ställs in men också för att det under en pandemi är uppenbart att skolverksamheten påverkas, även negativt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

  1. Har ministern och regeringen ett pågående arbete för att kartlägga konsekvenserna av pandemin när det till exempel kommer till undervisningstid och hur elevernas kunskapsutveckling påverkas?
  2. Avser regeringen att dra tillbaka beskedet att de nationella proven inte kommer att genomföras under vårterminen 2021?
  3. Vilka konkreta initiativ har ministern och regeringen vidtagit för att operativt stötta huvudmännen för att mildra konsekvenserna av pandemin på skolans verksamhet?