Interpellation 2020/21:359 Likvärdig arbetsmiljö i alla ambulanser

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett skyddsombud vid en ambulansstation begärde år 2017 att Arbetsmiljöverket skulle meddela ett föreläggande eller förbud enlig 7 kap. 7 § arbetsmiljölagen mot dennes arbetsplats, beträffande arbetsmiljön för de arbetstagare som utan att kunna använda säkerhetsbälte utför hjärt- och lungräddning under färd i ambulans.

Skyddsombudet framförde dessutom att patientkategorierna som graviditet, hypotermi, barn samt intoxikation i enlighet med de behandlingsriktlinjer som gäller inom verksamheten omedelbart ska transporteras till närmaste sjukhus under pågående hjärt-och lungräddning. Hastigheten ska anpassas efter situation och väglag. Om arbetstagarna inte utför hjärt- och lungräddning frångår de verksamhetens arbetsbeskrivning, vilket ses som arbetsvägran.

Hjärt-och lungräddning måste utföras stående för att ha någon effekt. I dagsläget tvingas arbetstagarna därför arbeta utan säkerhetsbälte i de fall det inte finns tillgång till en hjärt- och lungkompressionsmaskin. Detta innebär en enorm risk för arbetstagarnas liv och hälsa. En inbromsning eller sväng kan orsaka att arbetstagare som står bak i en ambulans och utför hjärt-och lungräddning kan tappa balansen och ådra sig betydande skador.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Avser ministern att se över riktlinjerna så att alla ambulanser ska vara utrustade med en hjärt-och lungkompressionsmaskin, detta för att förbättra arbetsmiljön för alla som arbetar med ambulanssjukvård i vårt land?