Interpellation 2020/21:358 Åtgärder mot matchfixning

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Antalet matchfixningsskandaler i fotboll har på kort tid ökat. Det har rapporterats om tre fall av uppgjorda matcher bara den här vintern. De kriminella gängen gräver sig allt djupare in i fotbollsrörelsen, och allt fler spelare riskerar att bli indragna, oavsett division. När jag tidigare ställt en skriftlig fråga om matchfixning till statsrådet, och specifikt om arbetet i matchfixningsrådet, har svar om flera konkreta åtgärder uteblivit, trots att flera förslag presenterats av framför allt idrottsrörelsen.

Regeringen lutar sig tillbaka när det gäller matchfixningsrådets arbete, som i dagsläget inte lett till något konstruktivt. Under deras två verksamma år har endast en utredning påbörjats, så sent som i november förra året. Den här utredningen, som regeringen tillsatt, ska ”föreslå åtgärder för att undanröja eventuella hinder för en ändamålsenlig informationsdelning”. Bevisligen måste mer göras eftersom en utredning efter två års arbete inte kan anses som godkänt – framför allt när samma förslag presenterades långt innan utredningen aviserades.

Arbetet mot matchfixning leds av och ligger under Spelinspektionen, där polisen, spelbranschen och idrottsrörelsen arbetar tillsammans med Regeringskansliet. Oron inom idrottsrörelsen just nu gäller att de inte kan eller ska utreda brott. Det är polisens uppdrag och ingen annans. Men polisens resurser räcker inte till. Trots detta hamnar allt större fokus där. Ett tydligare grepp om ansvarsfördelningen behövs, och dessutom måste de åtgärder som utredningen nu arbetar med implementeras snarast möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

  1. Är statsrådet och regeringen beredda att påskynda utredningens arbete för att underlätta arbetet i matchfixningsrådet?
  2. Är statsrådet och regeringen beredda att påbörja en grundlig kartläggning av brottslighetens omfattning när det gäller matchfixning inom idrotten för att kunna sätta in rätt åtgärder?
  3. Vilka åtgärder kommer statsrådet att genomföra inom en snar framtid för att minska antalet fixade matcher?
  4. Är statsrådet orolig över denna utveckling, och vad tror statsrådet att den beror på?