Interpellation 2020/21:357 Magnitskijsanktioner mot Navalnyjs angripare

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den ryska oppositionens mest uttalade företrädare är i dag Aleksej Navalnyj. Han har haft modet att utmana korruptionen, dess systemägare i Kreml, Putins styre och därmed FSB. Han hade dessutom fräckheten att gäcka sina angripare genom att överleva förgiftningen med novitjok, det kemiska medel som bekräftats av svenska och franska laboratorier samt av OPCW. Det var ett gift som ryska myndigheter, trots uppenbara försök, inte kunde gömma undan när Navalnyj nådde vården i Tyskland.

Navalnyj har prövats återkommande för olika politiskt motiverade anklagelser. Ett antal av hans fall har prövats av ECHR som dömt Ryssland att betala skadestånd till Navalnyj för brott mot Europakonventionen.

Navalnyj valde frivilligt att återvända till Ryssland. Han hade fräckheten att inte låta sig skrämmas bort från sitt hemland. Sådana skrämselmetoder har använts i andra fall med viss framgång.

Men Kreml och Putinregimen, som snart står inför ett parlamentsval, har varit tydliga med sin rädsla för Navalnyj. De har inte accepterat en internationell oberoende utredning. Precis som när det gäller mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov med flera går de verkliga brottslingarna fria medan offren för regimen fängslas eller mördas.

När Navalnyj återvände till Ryssland greps han. Efter en synbart rättsvidrig process häktades han och fördes till det ökända fängelset Matrosskaja Tisjina. Det är det fängelse där Sergej Magnitskij torterades till döds, alltmedan ansvariga i vanlig ordning alltjämt går fria.

Nu väntar ännu en politisk rättsprocess mot Navalnyj som vi på förhand vet inte lever upp till krav på oberoende och rättssäkerhet.

Sverige och EU har uttalat kritik och skärpt sanktioner efter förgiftningen, men det krävs nu mer handling och inte mer oro. Det är hög tid och mycket lämpligt att aktivera Magnitskijsanktionerna i EU. Det vore naturligtvis också en stark markör om Nord Stream 2 inte fullföljdes.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Är ministern beredd att driva kravet på Magnitskijsanktioner mot Navalnyjs angripare och ytterligare restriktiva åtgärder med anledning av det som nu händer i Ryssland?
  2. Vilka ytterligare åtgärder är ministern beredd att driva för att markera mot den utveckling vi ser när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Ryssland?