Interpellation 2020/21:352 Bedövning av djur vid slakt

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Enligt djurskyddslagen (2018:1192) ska djur skonas från onödigt obehag och lidande såväl under under djurets liv som vid slakt. Svensk djurskyddslagstiftning är i många fall i framkant, ur ett globalt perspektiv, och ett av skälen till detta är att samtliga djur måste bedövas före slakt. Ändå ser vi återkommande problem i samband med bedövningen. Vidare går det att gå runt detta basala krav genom att importera kött från utlandet, där samma djurskyddskrav inte gäller.

I Sverige vet vi att det slarvas och att metoderna i vissa fall är omoderna. Det innebär i korthet att själva bedövningen i sig kan innebära ett stort lidande för djuren. Koldioxidbedövning är dokumenterat oerhört plågsamt samtidigt som det framkallar svår dödsångest. Vid elbedövning har det visat sig att det slarvas med såväl styrkan som med tidslängden från själva bedövningen till avblodningen. Trots dessa fakta får vi återkommande nya rapporter om vanvård.

Det är fullkomligt oacceptabelt att dagligen tillåta systematisk tortyr av tusentals individer i Sverige.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Jennie Nilsson svara på följande frågor:

 

  1. Anser statsrådet att det är ett problem med import av kött från djur som slaktats på ett sätt som skulle bryta mot svensk djurskyddslagstiftning, och avser statsrådet i sådana fall att ändra på detta?
  2. Kan vi förvänta oss att statsrådet agerar för att fasa ut koldioxidbedövning inför slakt?
  3. Vilka åtgärder i syfte att säkerställa att djurskyddet vid slakterier stärks kan vi förvänta oss från statsrådet, exempelvis videoövervakning eller hårdare repressalier vid övertramp?