Interpellation 2020/21:351 Biståndsmedel till islamistiska organisationer

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Undertecknad har vid ett antal tillfällen lyft lämpligheten i att slussa svenska skattemedel till vissa organisationer. Våra gemensamma resurser ska användas varsamt, och särskilt medel vars syfte är att bistå utsatta måste användas ändamålsenligt. Återkommande hävdas det att man värnar en god transparens inom biståndspolitiken och att man är noga med att dessa medel ska användas korrekt.

Trots detta ser vi hur nya avslöjanden om biståndsmedel som används felaktigt avlöser varandra. Vidare vet vi att svenskt bistånd går till den skandalomsusade biståndsorganisationen Islamic Relief och dess olika underorganisationer, vilka är en del av det islamistiska Muslimska brödraskapet. Bara mot bakgrund av vetskapen om vilket intolerant nätverk Muslimska brödraskapet är borde även regeringen se det som en ytterst tvivelaktig mottagare.

I takt med att kunskapen ökar väljer land efter land, nu senast USA, Nederländerna och Tyskland, att avsluta sina samarbeten med Islamic Relief. I Sverige har vi dock gått i en motsatt riktning, och samarbetena har snarare ökat sedan valet 2014 då Stefan Löfven blev statsminister.

Under 2021 ska Sida omförhandla ett av två samarbetsavtal som Islamic Relief omfattas av (som strategisk partner). Det vore ytterst märkligt om man, trots frekventa avslöjanden om bland annat antisemitism inom organisationens ledarskikt, förnyade samarbetet med dem. Så sent som i höstas tvingades Sida ta avstånd från uttalanden av företrädare för Islamic Relief.

Mot bakgrund av detta önskas miljö- och klimatminister Isabella Lövin svara på följande frågor:

 

  1. Anser ministern att det är lämpligt att slussa svenska skattemedel till islamistiska organisationer såsom Islamic Relief?
  2. Ser ministern något problem med någon av de organisationer som i dag tar emot svenska biståndsmedel?
  3. Kommer ministern att agera för att få till en förändring av hur beslut tas kring vilka som kan ta emot svenska biståndsmedel?