Interpellation 2020/21:350 Säkerhetsbrister vid Sis ungdomshem

av Mikael Damsgaard (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det har under senare tid blivit uppenbart att säkerheten vid Sis ungdomshem är behäftad med allvarliga brister. Den 12 januari rymde en intagen, dömd till sluten ungdomsvård, från Sundbo ungdomshem utanför Fagersta i Västmanland. Enligt medieuppgifter från Statens institutionsstyrelse är personen dömd för ett grovt brott.

Under förra året skedde flera uppmärksammade fritagningar av personer med gängkoppling, dels en person i Kungsbacka, dels två personer från Råby ungdomshem utanför Lund. De två senare var dömda för mord respektive mordförsök.

Vi ser en samhällsutveckling där brottsligheten kryper längre ned i åldrarna. Allt yngre barn rekryteras av kriminella gäng där minderåriga ibland också står för mycket allvarlig brottslighet. När gängkriminaliteten tar sig in på ungdomshemmen behövs ett helt annat fokus på säkerhet än vad hittills varit fallet. Ett ytterligare tecken på den alltmer allvarliga situationen är att antalet incidenter med hot och våld på institutionerna har ökat dramatiskt.

Det är uppenbart att säkerheten vid Sis ungdomshem inte är tillräckligt god för det klientel av grovt kriminella ungdomar som i dag döms till sluten ungdomsvård. Även om Statens institutionsstyrelse har påbörjat ett arbete för att stärka säkerheten vid ungdomshemmen är det tveksamt om det bör vara denna myndighet som ansvarar för genomförandet av straffrättsliga påföljder för allvarlig brottslighet.

När säkerheten successivt skärps riskerar det samtidigt att påverka behandlingen negativt för de ungdomar som socialtjänsten har placerat vid ungdomshemmen. Det framstår också moraliskt tveksamt att personer som är dömda för allvarlig brottslighet ska vistas tillsammans med ungdomar som har placerats av socialtjänsten enligt LVU.

Moderaterna har därför föreslagit att Kriminalvården ska ta över ansvaret för den slutna ungdomsvården och att särskilda ungdomsfängelser ska inrättas för ungdomar som blivit dömda för grova brott.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Är ministern beredd att verka för att ansvaret för den slutna ungdomsvården överförs till Kriminalvården?
  2. Anser ministern att det är lämpligt att personer som är dömda till sluten ungdomsvård för allvarlig brottslighet är placerade på samma institutioner som ungdomar som har placerats av socialtjänsten enligt LVU, och vilka beslut avseende detta är hon beredd att fatta?