Interpellation 2020/21:349 Regeringens näringspolitik

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Riksrevisionen har släppt granskningsrapporten Effektutvärderingar av näringspolitiken – bristande tillförlitlighet (RiR 2020:30). Rapporten innehåller tung kritik mot regeringen och näringspolitiken. Riksrevisionen har gått igenom 37 utvärderingar av effekter av näringspolitiken mellan 2015 och 2018. Bara 2 utvärderingar anses vara rimliga, tillförlitliga effektutvärderingar. Riksrevisionen visar alltså att regeringen inte har koll på om deras politiska förslag har effekt eller inte. Det är mycket anmärkningsvärt.

Frågan om huruvida näringspolitiken är effektiv eller inte är inte ny. Tvärtom har den diskuterats under flera år. För nästan fem år sedan lämnade Entreprenörskapsutredningen förslag om utvecklad uppföljning och utvärdering av näringspolitiken. Regeringen valde dock att inte genomföra utredningens förslag. Riksdagsåret 2017/18 lämnade Riksrevisionen vass kritik mot regeringens näringspolitik. Riksdagen fattade utifrån kritiken beslut om att ge regeringen i uppdrag att använda effektutvärderingar av statliga stöd till innovation och företagande. I budgetpropositionen för 2020 ansåg regeringen att riksdagsbeslutet om effektutvärderingar var fullgjort, alltså att man sett till att effektutvärderingar används.

Trots att regeringen ansåg att riksdagens beslut om utvärderingar var fullgjort har Riksrevisionen nu konstaterat att bara runt 5 procent av alla utvärderingar är ordentliga effektutvärderingar. Regeringens och Riksrevisionens utsagor om effektutvärderingar kan inte båda vara sanna samtidigt. Och kritiken sätter fingret på brister i näringspolitiken och att regeringen har dålig koll på skattebetalarnas pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Hur ser ministern på att regeringen anser sig regelmässigt använda effektutvärderingar av näringspolitiken när Riksrevisionen samtidigt slår fast att så inte är fallet?
  2. Kan ministern garantera att de skattepengar som används till stöd till företag används effektivt?
  3. Avser ministern att vidta några åtgärder för att regeringen ska få koll på vilka näringspolitiska förslag som har effekt och inte?