Interpellation 2020/21:348 Konsekvenser av coronapandemin för ridsporten

av Alexandra Anstrell (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Svenska Ridsportförbundet arbetar kontinuerligt med att öppna tävlingsverksamheten för så många som möjligt. Från den 25 januari kommer vissa tävlingar att kunna genomföras, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Från och med den 25 januari 2021 tillåts tävlingar för ryttare födda 2004 eller tidigare som utövar yrkesmässig idrott samt för barn födda 2005 eller senare. Övriga tävlingar är för närvarande inställda till och med den 30 juni. Nya beslut kan tas beroende på utvecklingen i samhället.

Ridsporten sysselsätter en halv miljon svenskar inom fritid och tävling. Den är Sveriges tredje största ungdomsidrott (7–25 år) och hade totalt cirka 356 000 tävlingsstarter under 2019. En vanlig tävling har oftast många besökare, både utövare och publik, men man lyckades under 2020 hålla en hel del tävlingar utan publik och med goda avstånd och goda resultat. Inom ridsporten är det relativt enkelt att hålla avstånd då man har minst en hästlängd till nästa ryttare.

Sedan den 23 december bör bland annat butiker, köpcentrum och träningsanläggningar bestämma ett maxantal personer som får vistas i lokalerna samtidigt, detta för att minska riskerna för trängsel. Antalet personer i lokalerna bör anpassas efter lokalens storlek, möblering och ventilationsmöjligheter. Maxantalet varierar från butik till butik, och åtgärderna måste anpassas i varje enskild butik. Det finns ingen precis modell för hur man räknar ut ett maxantal, utan handlaren måste göra en enskild bedömning utifrån sin butiksmiljö. Dagligvaruhandeln och Svensk Handel har båda arbetat fram riktlinjer för sina olika verksamheter. I min stora lokala matbutik tillåter de flera hundra personer samtidigt.

Med anledning av detta önskar jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

  1. På vilka fakta och omständigheter har ministern och regeringen baserat ställningstagandet att begränsa en sport med stora möjligheter att hålla avstånd medan butiker får bestämma själva så länge de avgör om det går att hålla avstånd?
  2. Har ministern och regeringen några planer på att ta beslut för att tillåta tävlingar utan publik även för de som är födda 2004 eller tidigare inom sporter där det går att hålla avstånd?
  3. Vilka stora skillnader vad avser smittspridning eller andra skäl har legat till grund för ministerns och regeringens beslut att se olika på en tävling utan publik där det går att hålla avstånd och en matbutik med flera hundra kunder?