Interpellation 2020/21:345 Växande vårdköer

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan Stefan Löfven blev statsminister har tillgängligheten inom svensk hälso- och sjukvård försämrats. Vårdköerna har vuxit och andelen patienter som fått besök och behandling inom vårdgarantins gränser har sjunkit. Redan innan coronakrisen var alltså Sveriges vårdköer långa och växande. När sjukvården nu tvingats ställa om och flytta resurser från planerad vård till att akut behandla patienter allvarligt sjuka i covid-19 växer de redan långa vårdköerna mycket fort. En redan bristande tillgänglighet blir allt sämre. I fjol genomfördes exempelvis 91 000 färre operationer än året innan och fler än 85 000 svenskar har nu väntat mer än 90 dagar på operation eller annan åtgärd.

Svensk hälso- och sjukvårds bristfälliga tillgänglighet och den snabbt växande vårdskulden som byggs upp under pågående coronapandemi är oerhört bekymmersam och ett problem som regeringen måste ta itu med här och nu. Det har regeringen inte gjort. I stället har man tillsatt en delegation för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården vars uppdrag ska redovisas först våren 2022. Det duger inte. Vi moderater efterfrågar ett ökat nationellt ledarskap och ansvarstagande för att förbättra tillgängligheten och arbeta bort den nu snabbt växande vårdskulden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

  1. Är ministern beredd att visa nationellt ledarskap och sätta upp ett gemensamt nationellt mål för när den växande vårdskulden ska vara borta?
  2. Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta i syfte att korta vårdköerna?
  3. Hur ser ministern på möjligheten att genom ett utökat internationellt samarbete beta av de växande vårdköerna?