Interpellation 2020/21:343 Klanröstningens inverkan på demokratin

av Tobias Andersson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Under föregående år blossade det upp en debatt om klaners vara eller icke vara i Sverige, samt hur de eventuellt påverkar allt från gängkriminalitet till våra allmänna val. Det var efter att biträdande rikspolischef Mats Löfving deltog i Ekots lördagsintervju den 5 september som debatten tog fart, men allvaret i den är fortsatt aktuellt.

Enligt Löfving försöker klanerna infiltrera såväl myndigheter som politiken med syftet att erhålla makt som kan gagna klanen. Detta tycktes komma som en chock för många trots att det är välbelagt att flertalet partier blivit infiltrerade av personer med egna särintressen som företräder sin grupp – må det vara en klan eller inte – snarare än partiet vars mandat han/hon erhållit.

I SVT:s Agenda den 13 september ville Löfving inte svara på frågan ifall någon klan i dag har representation i riksdagen. Konstateras kan dock att klanliknande röstning fört in företrädare för egna särintressen i riksdagen tidigare och att minst en av dagens ledamöter har beskyllts för det. Även om det kanske skett genom lokala trossamfund snarare än släktnätverk – i den mån dessa ska särskiljas.

Med andra ord är det tydligt att klansamhället påverkar utfallet i de allmänna valen och oberoendet hos våra folkvalda. Ett exempel på detta, som uppmärksammades av bland andra Uppdrag granskning under hösten, är hur Socialdemokraterna i Sigtuna påstods ha skänkt mark till den lokala syrisk-ortodoxa församlingen i utbyte mot dess röster.

Detta är en allvarlig problematik som av allt att döma redan har etablerat sig i områden runt om i landet. Agerar vi inte omgående kommer klanstrukturerna i vårt samhälle att växa sig starkare och så även risken för ytterligare klanröstning, vilket i längden allvarligt underminerar vår demokrati. Svenskarna förtjänar att veta om de röstar på ett parti eller en klan. Ifall partiets folkvalda företräder dem eller någon imam i den lokala moskén. Därför bör åtgärder vidtas omgående för att minimera klanröstningens potentiella påverkan på valen 2022.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind följande:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att klanröstning inte påverkar valen 2022?