Interpellation 2020/21:341 Bonus–malus

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Sverige finns det ett bidrag för anskaffning av bil, vilket är ett värdefullt stöd för den som har en funktionsnedsättning att dels kunna anskaffa en bil, dels kunna bygga om bilen så att den kan användas funktionellt. Anskaffningsbidrag kan vara på upp till 40 000 kronor, men då är det vissa kriterier som ska vara uppfyllda, till exempel avseende bilens ålder och hur många mil den får vara körd. Bidraget ska täcka tiden nio år framåt.

Malus betyder att minibussar, som många som använder permobil eller andra hjälpmedel är tvungna att använda, får en hög fordonsskatt redan i dag, och 2021 kan malus uppgå till 40 000 kronor per år i tre år. Det betyder att en barnfamilj som är beroende av en minibuss kan få 40 000 kronor i anskaffningsbidrag medan malus därefter innebär att familjen ska betala 120 000 kronor i en extra fordonsskatt.

I en skriftlig fråga till statsrådet Lena Hallengren har jag ställt frågan om regeringen avser att förändra bilstödet med anledning av den kraftiga höjningen av fordonsskatten. Svaret var att en familj kan köpa en mindre bil i stället. Detta är inte möjligt för de flesta eftersom hjälpmedlen inte ryms i de fordonen.

Finansministern fick nyligen en liknande fråga i en interpellationsdebatt. Hur ska en familj som är beroende av ett hjälpmedel som en permobil ha råd att införskaffa ett sådant fordon med den höga fordonsskatten? Finansministern svarade följande: ”Vad gäller tillgång till bilar för familjer som behöver två permobiler ber jag att få återkomma. Jag är inte insatt i hur mycket en permobil väger och inte heller i vilka bilar som klarar en sådan tyngd. För att svara på en sådan specifik fråga behöver jag se till att Regeringskansliet plockar fram material. Däremot finns ju alltid möjligheten att köpa en begagnad bil, för då drabbas man inte av malus.”

Frågan är vilken konsekvensanalys som regeringen och Finansdepartementet har gjort när man inför en sådan hög skatt på minibussar, vilka funktionsnedsatta med hjälpmedel måste använda, utan att samtidigt förändra bilstödet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Avser finansministern att vidta några förändringar av bilstödet för att kompensera för den ökade årliga kostnaden för fordonsskatter så att även funktionsnedsatta ska kunna ha nödvändiga fordon?
  2. Vilken konsekvensanalys är gjord av Regeringskansliet för att säkerställa att inte den höjda fordonsskatten påverkar Sveriges funktionsnedsatta negativt?
  3. Har Regeringskansliet nu plockat fram det material som finansministern anser sig behöva, och vilka slutsatser har ministern dragit av det underlaget?