Interpellation 2020/21:340 Ersättning för personer i daglig verksamhet

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Antalet personer som tvingas söka försörjningsstöd från socialtjänsten – trots att de har en funktionsnedsättning och deltar i daglig verksamhet – har ökat. Det visar nya siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på uppdrag av SVT.

Personerna som berörs har en funktionsnedsättning. Deras läkare och Arbetsförmedlingen har bedömt att de inte kan klara ett vanligt arbete. Samma slutsats har kommunens handläggare gjort. Därför får de här personerna i stället en sysselsättning som kallas daglig verksamhet. Ersättningen kommer från Försäkringskassan – men allt fler förlorar den ersättningen när myndigheten gör en omprövning. Den här situationen drabbade över tusen personer med en funktionsnedsättning 2019. Det visar en nya siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på uppdrag av SVT Nyheter.

I en tidigare interpellationsdebatt (interpellation 2019/20:123) har statsrådet Shekarabi sagt att situationen inte är acceptabel och att regeringen skulle åtgärda situationen.

”Nej, det är inte lämpligt eller acceptabelt att unga personer med funktionsnedsättning och utan arbetsförmåga hänvisas till försörjningsstöd. Det är helt oacceptabelt. Det var inte det som var tanken med socialförsäkringen.”

Men Socialstyrelsens siffror visar att det har skett en ökning från 850 personer 2018 till 1 085 personer 2019 som samtidigt hade daglig verksamhet och försörjningsstöd. FUB har med all rätt reagerat mycket kraftfullt på den helt orimliga situation som uppstår i och med att Försäkringskassan drar in ersättningen för den här gruppen som bedöms ha noll möjlighet att etablera sig på den reguljära arbetsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

  1. Vad anser statsrådet om den kraftiga ökningen av personer som nu erhåller försörjningsstöd i stället för ersättning från Försäkringskassan enligt beskrivning ovan?
  2. Har regeringen gett något uppdrag i regleringsbrevet 2021 till Försäkringskassan för att åtgärda situationen?
  3. Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att personer som har daglig verksamhet ska erhålla aktivitetsersättning från Försäkringskassan och inte hänvisas till försörjningsstöd?
  4. Vilka brister i dagens regelverk ser statsrådet?